De kunst van gastvrij personeel werven

12 januari 2016 – Bram Kosterink, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over ‘de vraag’ als je gastvrij personeel wilt werven.

Er zijn inmiddels genoeg blogs, columns, artikelen en boeken geschreven over gastvrijheid. Van wat het inhoud, wanneer wel of niet succesvol tot hoe je de basis van gastvrijheid kunt leren. Vaak met als conclusie dat gastvrijheid grotendeels in de persoon aanwezig moet zijn. Allemaal leuk hoor ik u als ondernemer denken, maar hoe zorg ik er voor dat ik de meest gastvrije persoon uit een sollicitatieronde naar boven laat komen? Anders gezegd; hoe herken ik de gastvrije persoon tussen de stapel ‘gewone’ sollicitanten?

Het belangrijkste bij een gastheer/-vrouw is dus of hij of zij gastvrij is. Ik heb de meest uiteenlopende sollicitatietechnieken voorbij zien komen. Tips als; stel een sollicitant gerust met een informele vraag, stel open vragen en laat de sollicitant zoveel mogelijk aan het woord. Stel we hebben al deze stappen gevolgd, weten we dan nu of iemand gastvrij is of niet? Waarschijnlijk niet. Eén van Nederlands meest gerenommeerde butlers gaf mij de meest makkelijke vraag die in zo’n geval gesteld kan worden.

Organiseer je wel eens een diner voor vrienden of familie thuis? Een gesloten vraag hoor ik u denken. Maar nu komt het, wanneer een sollicitant inderdaad diners voor vrienden thuis organiseert laat u hem of haar de avond beschrijven. Nu krijgt u als ondernemer de wel of niet gastvrije persoon te horen. Een gastvrij persoon zal namelijk altijd zijn of haar uiterste best doen om gasten de avond van hun leven te bezorgen. Dus bij een enthousiast verhaal heeft u de juiste persoon gevonden!

Een gastheer/-vrouw die er thuis alles aan doet de gasten een prettige avond te bezorgen zal dit ook in uw restaurant doen!

Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies. Bram is te bereiken via e-mail op bramkosterink@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.