De kracht van een restaurantconcept

8 juli 2021 – Leonie van Spronsen blogt over een ijzersterk restaurantconcept van oorsprong uit Parijs, maar met nu ook vestigingen in o.a. Londen en Madrid. Waarom niet in Amsterdam?

De kracht van een restaurantconcept

Toen ik in 2014/2015 in Parijs woonde opende East Mamma, een direct hip en populair Italiaans restaurant in het destijds hippe oosten van de stad. Je mocht niet reserveren dus de rij stond al snel vanaf een half uur voor openingstijd om het blok. Deden ze hier iets bijzonders? Culinair gezien: niet echt? Conceptueel? Zeker weten, hier werd iets gedaan wat nog niet bestond in Parijs en ver daarbuiten ook niet.

Inmiddels spreken we ruim 7 jaar later en is Big Mamma, de restaurant groep achter East Mamma, bezig met een heuse opmars in Europa. In totaal zijn er nu 14 restaurants in drie landen, één Italiaanse foodhall en een bar. Binnenkort opent hun grootste vestiging in Londen, met een oppervlakte van zo’n 650 vierkante meter. Het hart van de business is nog altijd in de stad Parijs maar recent wordt er vooral uitgebreid naar steden als Madrid & Londen.

Wat maakt Big Mamma restaurants dan zo aantrekkelijk en waarom staan er nog steeds rijen? Eigenlijk is het heel simpel, ze hebben de Italiaanse trattoria fun gemaakt. In plaats van de donkere, volgens sommigen romantische en traditionele zaken die dit vaak zijn hebben ze gekozen voor een kleurrijk, knallend, opvallend en aantrekkelijk design. Elke zaak heeft haar eigen design, afhankelijk van de locatie en het pand, wordt er steeds een ander spectaculair decor gecreëerd. Verder is er eigenlijk heel weinig veranderd aan het concept van een trattoria: simpele gerechten met eerlijke, heerlijke ingrediënten (oké ze worden misschien ook geserveerd in mooi & opvallend servies) en professioneel en hartelijk Italiaans personeel in de keuken en bediening. Dat is het, dat is het hele concept.

Natuurlijk is het een modern bedrijf dat zich bezig houdt met sociaal ondernemen; diversiteit, bijdragen aan goede doelen en dat zo groen mogelijk werken staan hoog in het vaandel heeft staan. Maar als gast maak je vooral mee dat je een avond fun hebt, al je lievelingseten uit Italië op een  goed niveau in een fantastische setting. Het is zelfs zo erg dat ik zeker naar hun nieuwe zaak “Villa Capri” ga als ik binnenkort in Madrid ben, wie gaat er nou Italiaans eten tijdens een weekendje in Spanje? Dat is de kracht van een sterk restaurant concept.

Wat ik maar wil zeggen.. wanneer is Amsterdam aan de beurt?

Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is sinds 1987 actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche.

Deze blog is geschreven door Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.