De ene worst is de andere niet

31 maart 2016 – Lennert Rietveld, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies, heeft een workshop ‘worst maken’ gevolgd en geeft naar aanleiding hiervan een tip voor het aankomende BBQ seizoen.

Op bezoek bij de workshop van de gepassioneerde worstenmakers van Butch & Dutch. De mannen en vrouwen van Mister Kitchen ontwikkelen allemaal gave authentieke en ambachtelijke producten voor consumenten en leveranciers. Naast het oer-Hollandse product Rabarcello (likeur van Rhabarber) zijn ze inmiddels beroemd in Nederland voor hun worsten van het merk Butch & Dutch. Deze zijn vindbaar in de schappen van AH en daarmee mag dat een redelijk succes genoemd worden. En oh ja, ze organiseren het festival rollende keukens in Amsterdam . De mannen hebben het gezellig druk.  

Guerilla worst maken
Vanuit een guerilla marketing strategie hebben zij bekendheid verworven met hun ambachtelijk bereide Boudin Blanc en Cipollata met venkel en kruiden. Goed aangepakt, want deze fan-strategie slaat goed aan en zorgde voor de pick-up bij de grootgrutters. We stonden met een zaaltje vol liefhebbers van deze worsten. Dit zijn normale mannen en vrouwen (het kunnen uw buren zijn) die thuis al wat meer met worst experimenteren en deze zelf maken. Dat betekent voor de leken onder ons; opletten geblazen, want we hebben het over grove en dunne maling, vet aan de messen, koud mengen en binden van het vlees, contra draaien van de darmen en baktechniek (sous-vide bereiding op 70 graden Celsius en afbraden)…

Worst-workshop
Het klinkt een beetje gek, met een paar volstrekt vreemden worsten draaien en stoppen maar het levert een zeer geslaagde avond op. Het proces in een notendop: Onder het genot van een paar goede IPA speciaal bieren wordt het vlees volgens nauwkeurig recept samengesteld en aangemaakt. Vervolgens  handmatig door de gehaktmolen gehaald (het vlees moet daarbij akelig koud zijn) en vervolgens met een worstenstopper de verse darmen vullen met het mengsel. Daarna volgt het afmeten van de worstjes door het draaien van de darmen en het snijden. Bij zowel de mannen als vrouwen leverde dat de prestatiedrang op om de langste, dikste en rechtste worst van die avond te produceren! De avond werd afgesloten met het nuttigen van vers bereide Dim sum (gewoon omdat het kan), huisgemaakte salade (koolraap, biet, appel),  black-eyed-pea met verse kruiden en orzo (een soort pasta) met kaas en pompoen. De verse worsten daarbij waren serieus lekker; niks geen bbq-sauzen eroverheen, gewoon eten zonder extra smaken toe te voegen. Beide soorten zeer verschillend qua smaak en ‘mond-gevoel’ maar erg lekker.

Tip voor dit aankomende BBQ-seizoen
Een avond worsten maken is een goed idee als kook-workshop voor allerlei horecazaken. Lage inkoopkosten en hoop lol. Troef de concurrentie af met huisgemaakte worsten op de eigen BBQ of Big Green Egg én nodig de gasten tijdens de voorbereiding vast uit!

Lennert Rietveld, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via lennertrietveld@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.