De emo burger werkt! Toch?

27 december 2018 – Demi Poppe blogt over storytelling als reclame uiting en hoe kun je dat in de horeca toepassen?

De emo burger werkt! Toch?

Afgelopen week kwam één van mijn mannelijke collega’s op kantoor met een zoals hij het noemde ‘lachertje’ van een reclame. Hij vond de manier waarop de emotie werd gebruikt niet passend bij het promoten van een fastfood concept. Ook was het maar emo-televisie en op sarcastische wijze liet hij weten hoe zielig hij de vrouw in de nieuwe reclame van de McDonald’s vond.

Deze uitspraak viel me erg op omdat mijn beleving van deze reclame totaal anders was. Bij het zien van deze reclame snapte ik precies hoe ze zich zou kunnen voelen en had ik meteen een glimlach op mijn gezicht toen ze toch kozen om terug te gaan naar hun kind met dan wel een fastfood to go. Later, toen ik het er met mijn andere, wat oudere vrouwelijke collega over had, had ze geen flauw idee over welke reclame ik het had. Echter bij het laten zien van het eerste beeld herkende ze deze reclame direct maar ze had geen link gelegd met het merk. En precies deze woorden hebben me erg aan het denken gezet. Deze reclame is een goed voorbeeld van storytelling waarbij emotie marketing een grote rol speelt. In deze reclame is geen promotie gemaakt voor een specifiek product en nergens werd ook maar iets vermeld over dat deze keten ‘het beste was’, om het zo maar te zeggen.

Voorbeeld van storytelling

Binnen de horeca wordt volgens mij nog niet veel met ‘storytelling’ gedaan. Dus ben ik eens op zoek gegaan. Een mooi voorbeeld is de recent uitgebrachte video ’55 hour weekend escape’ van het Conservatorium in Amsterdam. Dit is een prachtig uitgewerkt voorbeeld van storytelling door middel van een professionele korte film waarvan ondertussen deel 1 tm 3 al zijn gepubliceerd! Dit is echter voor de meeste hotels helaas niet haalbaar. Toch zijn er mogelijkheden genoeg die wel betaalbaar en uitvoerbaar zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat deze vorm van marketing erg goed werkt voor de herkenbaarheid van je bedrijf. Juist door de uiteenlopende meningen over deze reclame, blijkt maar weer dat als je aan storytelling doet, je rekening moet houden met diverse doelgroepen. Toch had iedereen deze reclame (onbewust) onthouden. Stel je dan voor dat je diverse doelgroepen aanspreekt! Bedrijven die gasten in het hart weten te raken, krijgen ook een plek in het hoofd en dit zal vast en zeker wat doen voor de bekendheid van je bedrijf. Dus je gasten voor hun komst een mail sturen met de mededeling dat jij en je medewerkers zich verheugen op hun komst met een kort verhaaltje erin over wat andere gasten in het hotel of de omgeving hebben ervaren, zorgt voor meer voorpret voor je gasten!

Contact

Demi Poppe, junior-adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Demi is te bereiken via e-mail op demipoppe@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.