Culinair snacken

26 maart 2018 – Marjolein van Spronsen blogt over culinair snacken. Waarom geen restaurant of foodhal dat zich specialiseert in culinaire snacks?

Culinair snacken

Afgelopen maand hebben wij op Horecatrends een artikeltje geplaatst over Bistro Croquant, waar de culinaire kroket centraal staat op de menukaart. Ze noemen de kroket op hun menu echter ambachtelijke croquettes en hebben zeven heerlijke varianten. Persoonlijk vind ik de ‘Zoete ui-spekcroquette met crème van salie’ bijzonder aantrekkelijk klinken!

Recent zat ik te zappen en kwam ik op het programma van Yvette van Boven die een frikandel ging maken…. En in het laatste Bouillon magazine staat een heerlijk verhaal over Edwin Vinke van restaurant de Kromme Watergang waarin hij aangeeft een snack, de rookwortel in drie smaken in de markt te gaan zetten. Deze rookwortel moet een beetje smaken zoals een rookworst. Hij maakt hem in de smaken neutraal, spicy en curry en met wat zuurkool en mosterd op een broodje is dit natuurlijk een prachtige vega hotdog. Naast de gezonde snacks zien we steeds vaker dat chefs hun creativiteit op onze nationale snacks loslaten. Recent nog heeft chef-eigenaar Eric Swaghoven van restaurant Valuas een vegetarische, knaloranje, koningsbitterbal op de markt gebracht met zijn Valuas Kroketterie. Maar we hebben natuurlijk ook de Croquetten Boutique in Utrecht, Frites Atelier van Sergio Herman, Bram’s gourmet Frites, Friet District van chef Niven Kunz en ondertussen zijn hier veel lokale concurrenten bijgekomen.

Eén van de grote voordelen van het feit dat een chef zijn aandacht geeft aan het product is de smaak. Ik denk dat als je een aantal chefs vraagt om culinaire varianten te creëren voor een kaassoufflé, een bamihap, een sateetje of een loempia, dat je verrast zult worden van de smaakexplosies. Toch zit er aan de huidige manier waarop chefs dit doen een nadeel, ze kiezen ervoor om hun product in een ‘snackbar omgeving’ aan te bieden. Ik heb een tijdje geleden genoten van een ‘patatje met’ bij één van de culinaire frietzaken zonder zitplaatsen. Sta je daar met je bakje frites op straat. Niets mis mee, maar voor mij doet het afbreuk aan de beleving.

Daarentegen zou ik zeker overwegen om een ‘ambachtelijke croquette’ te gaan eten bij Bistro Croquant als ik in Maastricht ben. Gewoon omdat je dan rustig kunt gaan zitten en je gezelschap ook nog iets anders kan kiezen. Volgens mij is het geen slecht idee om of een foodhal met ‘culinair snacken’ te creëren of een restaurant met culinaire snacks op de menukaart, in alle maten, smaken en geuren!

Contact

Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.