Het Nederlands-Frans restaurant in beeld

Het aanbod Nederlands-Franse restaurants in Nederland is de afgelopen tien jaar consequent aan het dalen. Wij verwachten dat deze trend de komende vijf jaar blijft doorzetten, voornamelijk in het lagere segment. Het aantal Nederlands-Franse restaurants zal over vijf jaar zijn afgenomen tot 5.500 restaurants. Wij verwachten wel een stijging in het aantal luxe restaurants. Er zal een grotere scheiding ontstaan tussen het lagere en het hogere segment, het middensegment zal zich ontwikkelen naar het hogere segment.

KLIK HIER VOOR DE VOLLEDIGE PUBLICATIE (PDF)

Ontwikkeling van de Nederlands-Franse restaurantgast

Vanwege de crisis gaan consumenten minder uit eten. Wij verwachten echter wel een herstel hierin.  Ondertussen zal de gast zich verder culinair ontwikkelen. Kookprogramma’s zijn mateloos populair en een deel van de gasten zullen zichzelf ook steeds meer gaan bekwamen in het culinair koken. Dit veroorzaakt mede dat deze gasten graag verrast worden, wanneer ze uit eten gaan, met culinaire specialiteiten die ze niet snel thuis zullen bereiden. Zo zijn er al kookboeken te verkrijgen om thuis moleculair aan de slag te gaan. Deze groep gasten is echter klein maar groeit gestaag.

De meeste gasten komen met name om verwend te worden! Ook deze groep zal langzamerhand weer wat vaker uit eten gaan en hieraan hogere eisen gaan stellen. Wij verwachten dat langzaam maar zeker er slachtoffers zullen vallen onder restaurants in het lagere en midden segment. De kwaliteit van de gastvrijheid, zowel in de bediening als vanuit de keuken zal de komende jaren alle aandacht op eisen van de restaurateur. Ook zal de concurrentie toenemen vanuit de onderkant van de markt met de komst van fast casual concepten, zoals Vapiano.

Prijs/kwaliteit

Het aantal bezoekers aan de restaurantsector is het afgelopen jaar sterk afgenomen door de huidige economische situatie. Wij verwachten echter dat het aantal bezoekers zich de komende jaren weer langzaam zal herstellen naar het niveau van 2008. De gemiddelde besteding blijft volgens onze verwachting gelijk aan het niveau van de laatste jaren.

Ondanks dat het aanbod Nederlands-Franse restaurants afneemt, blijft deze keuken onverminderd populair in Nederland. De gast blijft op zoek naar de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Hoewel er altijd een groep gasten bestaat die prijs ondergeschikt vindt aan de ervaring, blijft deze groep klein. Op termijn verwachten wij een kleine groei van deze groep. Zij zullen bereid zijn meer te betalen voor kwaliteit en ervaring.

Technologie

Technologische ontwikkelingen blijven niet stil staan, ook niet in de keuken. Zo worden ovens steeds uitgebreider en krijgen meerdere functies. In de toekomst verwachten wij dat technologieën zoals de RFID chip, ook in de keuken zullen verschijnen. Chips met informatie zullen worden gebruikt in producten, zoals vlees. Het enige wat gedaan moet worden, is het vlees in de oven zetten. De RFID chip ‘communiceert’ met de de oven en geeft aan wat de temperatuur moet zijn en wat de bereidingstijd is. Apparatuur wordt ‘slimmer’ en zal koks deels overbodig maken. Daarnaast zal de techniek, zoals bijvoorbeeld moleculair koken, worden overgenomen door een steeds grotere groep koks.

Lees het brancheboekje ‘Het Nederlands-Frans restaurant in beeld’ voor meer informatie.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.