Horeca in Winkelcentra in beeld

Afgelopen jaar is er een opvallend grote hoeveelheid winkeloppervlakte opgeleverd. Dit was voornamelijk te danken aan grote renovatie projecten die werden afgerond. Ook voor de komende jaren verwachten wij dat voornamelijk renovatie projecten het aanbod winkeloppervlakte zullen uitbreiden. Veel nieuwe winkelcentra worden echter niet verwacht, vanwege de relatief hoge dichtheid van winkelcentra in Nederland. Daarnaast is er veel protest tegen plannen voor megamalls vanuit de bestaande detailhandel. Wij verwachten dan ook niet dat er binnen vijf jaar begonnen zal worden aan de bouw van een megamall. Nederland durft het nog niet aan om een grootschalig winkelproject te starten buiten de steden. De grootste angst ligt in het feit dat bestaande binnensteden zouden kunnen leeglopen naar deze grote centra buiten de stad.  Er wordt daarom meer geïnvesteerd in bestaande winkelcentra, dan in nieuwe projecten op andere (misschien wel betere) locaties.

KLIK HIER VOOR DE VOLLEDIGE PUBLICATIE (PDF)

Snel en gezond

Ruim 45% van de bevolking in Nederland kampt met overgewicht. In winkelcentra speelt de horeca hier op in door met gezonde en snelle concepten te komen. Wij verwachten de komende jaren een grote uitbreiding van de snelle gezonde concepten. Hieronder vallen de sap/smoothie take aways, maar ook de bestaande fastservice- concepten zullen gezondere producten gaan aanbieden.

Belevingswaarde

De afgelopen vijf jaar is er een groei geweest van ruim 108% in het thuis winkelen. Voornamelijk het winkelen via internet maakt een grote groei door en het assortiment wordt steeds verder uitgebreid.

Om hier op in te spelen zullen winkelcentra de belevingswaarde van winkelen moeten verbeteren. Dit kan zijn door speciale horecaconcepten toe te passen, (mega)bioscopen bij een winkelcentrum te plaatsen of spa and health faciliteiten te combineren met het winkelcentrum. Winkelen zal een dag of avond uit moeten worden. Hiervoor zouden ook ruimere openingstijden in overweging kunnen worden genomen.

Buitenland

Noord-Amerika is jarenlang de koploper geweest wat betreft grote winkelcentra. De afgelopen jaren is er echter een enorme groei geweest in het aantal megamalls in Azië. In Europa is er voornamelijk een groei te zien in landen als Rusland, Oekraine, Turkije en Roemenië. Het lijkt er op dat de huidige economische situatie grote invloed heeft op de ontwikkeling van winkelcentra in westerse landen. Grote investeringen blijven uit, op een aantal uitzonderingen na.

Lees het brancheboekje ‘Horeca in Winkelcentra in beeld’ voor meer informatie.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.