Het Sterrenrestaurant in beeld

Eind april is de lijst van San Pellegrino, the World’s 50 Best Restaurants, bekend gemaakt. Van Spronsen & Partners horeca-advies te Warmond vergeleek deze lijst met de Michelingids in het vandaag gepubliceerde onderzoek Het Sterrenrestaurant in Beeld. De meeste driesterrenrestaurants zijn in Japan te vinden; dit land telt 36 driesterrenrestaurants, waar Frankrijk ‘maar’ 25 driesterrenrestaurants telt. Daarentegen zijn er volgens de San Pellegrino lijst in Japan maar twee restaurants te vinden die zich tot de top mogen rekenen, waarmee Japan op gelijke hoogte met Nederland staat in deze lijst.

Tokyo

Volgens Michelin is Tokyo momenteel de echte culinaire hoofdstad met 17 driesterrenrestaurants, waar Parijs er tien telt. Wereldwijd tellen we 109 driesterrenrestaurants. Dit betekent dat bijna 16% hiervan zich in Tokyo bevindt en ruim 9% in Parijs. Nog steeds is circa 53% (58 restaurants) van alle driesterrenrestaurants in Europa te vinden.

Azië is wat betreft het totaal aantal sterrenrestaurants sterk in opkomst en telt totaal 662 bekroonde restaurants in de steden Kyoto, Tokyo, Hong Kong en Macau, waar momenteel alleen nog maar een gids wordt uitgegeven. Volgens de San Pellegrino lijst is Azië ook in opkomst, maar met 14 bekroonde restaurants nog stukken minder dominant in de lijst van 100 beste restaurants.

Dit en meer staat beschreven in het vandaag gepubliceerde brancheonderzoek Het Sterrenrestaurant in Beeld – 2012. Verder staan hier de ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar in beschreven, bekijken we wat er gebeurt in het buitenland, spotten we de laatste trends en ontwikkelingen en geven we onze visie op de toekomst.

Lees het brancheboekje ‘Het Sterrenrestaurant in beeld’ voor meer informatie.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.