Healthy Concepts in beeld

Leiderdorp, 11 februari 2009 – Volgens het CBS ervaart ruim 81% van de Nederlandse bevolking zich als gezond. Het is dan ook opmerkelijk om te zien dat het aantal mensen met overgewicht jaar na jaar is toegenomen tot 45,5% van de totale bevolking in 2007. Wat zijn hier de oorzaken van? En welke invloed heeft het op de horeca?

KLIK HIER VOOR DE VOLLEDIGE PUBLICATIE (PDF)

Overgewicht in Nederland

Het aantal mensen met overgewicht is van 1998 tot 2007 van 40,5% naar 45,5% gestegen. Vooral het percentage mannen met overgewicht is in die periode sterk toegenomen van 43,8% in 1998 tot 51,1% in 2007. Tevens is het aantal mensen met ernstig overgewicht vanaf 1998 van 8,4% tot 11% in 2007 toegenomen. Als deze trend zich doorzet zal, volgens het RIVM, het percentage volwassenen met ernstig overgewicht de komende 20 jaar nog met 50% toenemen. Kinderen, allochtonen en lager opgeleiden hebben een verhoogd risico op overgewicht.

Kant-en-klaar consumptie

Door de toename in mobiliteit, een groeiende behoefte aan gemaksproducten en een groeiende arbeidsparticipatie van vrouwen zal de consumptie buitenshuis alleen nog maar toenemen. In 2008 werd er in totaal voor ruim € 19 miljard besteedt aan consumptie buitenshuis. 47% van dit bedrag werd uitgegeven in de gastvrijheidsector. Buiten de wens naar gemak, is er vanuit de consumenten een duidelijke vraag naar gezonde kant-en-klaar producten. De hoeveelheid groente per maaltijd is dan ook toegenomen van 93 gram in 2005 tot 119 gram in 2007.

Functionele voeding

Dè groeimarkt voor de komende jaren is de markt voor functionele voeding. Dit zijn voedingsmiddelen met gezondheidsbevorderende elementen. Volgens het rapport “Personalised Food” van Innovaction had bijna 30% van de voedingsinnovaties in 2005 in Nederland betrekking op de gezondheid. Wereldwijd was dit percentage zelfs 38%. De markt voor functionele voeding groeit jaarlijks zo’n 10 tot 15%, duidelijk hoger dan de reguliere voedingsmiddelenmarkt (+ 4%). Binnen de horeca zullen deze producten ook steeds vaker gaan voorkomen.

Horeca gezond?

De toenemende vraag naar gezondheid in de horeca blijkt onder meer uit “De Restaurantgast 2008” van Van Spronsen & Partners horeca-advies. Uit dit onderzoek blijkt dat vooral verse producten erg in trek zijn met een score van 5,7 (uit 7). Dit onderzoek wordt bevestigd door onderzoek van het Duitse FoodService magazine waarin wordt vermeld dat er sprake is van een groeiende vraag naar ‘groen’, ‘gezond’ en salades in de Duitse horeca. Maar speelt de horeca wel genoeg in op deze toenemende vraag? Het blijkt dat horecaondernemers nog teveel uitgaan van de vrije keus van de consument om gezond, danwel ongezond te eten. Horecaondernemers lopen nog teveel achter de gezondheidstrend aan. Echter, juist door voorop te lopen in deze ontwikkelingen kunnen ondernemers hun voordeel behalen en profiteren van de groeiende vraag naar gezondheid.

Toekomstige ontwikkelingen

De horeca zal zich in de toekomst steeds meer bewust worden van de groeiende vraag naar gezondheid. Buiten Nederland is deze markt al meer ontwikkeld en veel buitenlandse ‘gezonde’ ketens zullen dan ook voet aan de grond zetten in ons land. De horeca in ons land zal in de toekomst een breder assortiment kennen van gezonde producten en restaurants. Met name de totale gezondheidsbeleving (zoals deze nu al in de wellness industrie is te zien) zal in de horeca zijn intrede doen. Door middel van rustige muziek, rustgevende verlichting, kalmerende geuren en een menu van functionele voeding zullen restaurants steeds ‘gezonder’ gaan functioneren.

Lees het brancheboekje ‘De Healthy Concepts in beeld’ voor meer informatie.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.