De Kookstudio in beeld

Warmond, 2011- Afgelopen jaar was een relatief goed jaar voor de kookstudiobranche. Volgens cijfers van het kookstudiogids.nl groeide het aantal bedrijven binnen de branche met 18% ten opzichte van 2005. Een economische crisis binnen de branche? Daar lijkt deze branche weinig last van te hebben.

KLIK HIER VOOR DE VOLLEDIGE PUBLICATIE (PDF)

Kookstudio branche nader bekeken

Een kookstudio is een plaats waar gasten in groepsvorm kookworkshops, een kookcursus, of een kookles kan volgen. Ook zijn er kookstudio’s die de ruimte beschikbaar stellen voor kookclubs. Het aantal kookstudio’s is de afgelopen tien jaar explosief gestegen met ruim 481%, van 76 in 2000, naar ruim 440 in 2009. Het Nederlands-Frans restaurant, waar de kookstudio branche mee vergeleken kan worden, nam in dezelfde periode met ruim 4% af. Ook de besteding ligt vergeleken bij dit restauranttype haast twee keer zo hoog in een kookstudio.

Vernieuwde concepten

De kookstudio branche staat niet stil. Zo zijn er een aantal nieuwe concepten en ideeën ontstaan binnen deze sector. Zo bieden kookstudio’s hun diensten ook al aan op de cateringmarkt. Verder zijn er een aantal keukenrichtingen opgekomen die nog niet veel worden aangeboden als workshops. Zo zijn er speciale workshops verrassend, freestyle, vrijgezellenfeesten, bruidstaarten maken, buiten koken/ barbecuen en zelfs speciale workshops voor kinderen. Er is zelfs een workshop waarbij men kan ervaren hoe en wat mensen in 1560 aten. Niet alleen in Nederland zijn er bijzondere concepten. Ook in het buitenland komen steeds meer van dit soort concepten.

Trends

Een van de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar is de sterren classificatie voor kookstudio’s. dit is een belangrijke stap op weg naar de professionalisering van de kookstudiobranche. Kookstudio’s worden beoordeeld en ontvangen hiervoor een beoordeeld met een tot vijf sterren. Daarnaast is er in Engeland een lijst samengesteld met de 25 beste kookstudio’s ter wereld.

Toekomstvisie

De groei van het afgelopen decennia zal de komende vijf jaar doorzetten tot richting de 500 kookstudio’s.Binnen de doelgroep zal een verschuiving plaatsvinden van overwegend zakelijke gasten naar overwegend particulieren gasten. Dit is vooral te danken aan het nieuwe aan de kookstudio en de beleving die hierbij wordt geboden. Daarbij worden de reviewsites in de toekomst steeds belangrijker bij de keuze voor een kookstudio, net zoals dit nu al bij restaurants en hotels gebeurd. Uiteindelijk zal de kookstudio een steeds grotere concurrent worden voor de restaurantsector zodra het imago van uitstapje verdwijnt.

Geconcludeerd kan worden dat kookstudio’s, zowel nationaal als internationaal, gouden tijden gaan beleven, en dat dit de aankomende jaren niet zal veranderen!

Lees het brancheboekje ‘De Kookstudio in beeld’ voor meer informatie.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.