De Fastservicesector in beeld

Warmond, 8 maart 2010 – Afgelopen jaar was een redelijk jaar voor de fastservicesector. Volgens cijfers van bedrijfschap Horeca en Catering is de sector met 1,1% gegroeid in aantallen ten opzichte van 2008. De daling in het aantal snackbars heeft de groei wel enigszins tegengewerkt, zonder deze subsector, zou de sector zelfs met 3,3% zijn gegroeid.

KLIK HIER VOOR DE VOLLEDIGE PUBLICATIE (PDF)

Groei

Nederland telt ruim 10.000 bedrijven binnen de sector. Over de afgelopen tien jaar is deze sector gegroeid met 3,2%. Deze groei is echter wel tegengehouden door de daling in het aantal snackbars. Het aantal snackbars is over de afgelopen tien jaar drastisch gedaald met 11%. Zonder de snackbars zou de algehele sector over de afgelopen tien jaar met 22% zijn gegroeid. “Deze daling is enerzijds te danken aan het ongezonde imago van de snackbar, maar anderzijds vooral dat veel snackbars de overstap hebben gemaakt naar bijvoorbeeld een lunchroom”, aldus Christel Hendriks, adviseur van Van Spronsen & Partners. “Branchevervaging is gaande binnen markt. De traditionele snackbar breidt het assortiment uit met een salade en een belegd broodje, en noemt zich voortaan lunchroom”.

Fastfoodrestaurants

De grootste stijger binnen branche zijn de fastfoodrestaurants. Over de afgelopen tien jaar is het aantal fastfoodrestaurants met bijna 40% gegroeid, van 272 in 2000, naar 375 in 2009. Met 220 vestigingen, behoort 60% tot de McDonald’s familie en heeft hiermee dus het grootste aandeel in handen. Burger King beschikt over 53 vestigingen in Nederland, wat neerkomt op 14% van de fastfoodrestaurants.

Ook de lunchrooms en ijssalons hebben een grote groei doorgemaakt van respectievelijk 35% en 32%, over de afgelopen tien jaar.

Dat fastfood ook een culinair hoogstandje kan zijn, is bewezen door ’s werelds beroemdste chef Ferran Adria. Hij opende het fastfoodrestaurant ‘Fast Good’ in één van de NH-Hotels in Madrid. Hiermee rekent hij af met het paradigma dat fastfood niet gezond zou zijn. Ook de 3-sterrenchef Marc Veyrat heeft zich hieraan gewaagd. Hij is een volledig organisch selfservice restaurant, genaamd ‘Cozna Vera’, begonnen in Annecy in Frankrijk. Ook onze eigen Nederlandse koks Herman den Blijker en Hans van Wolde gaan een cafetaria opzetten, met veel biologische en verse producten uit eigen keuken. Dat de gezondheidstrend ook de fastservicesector heeft bereikt, is wel duidelijk. Zowel de ondernemer als de consument

Lees het brancheboekje ‘De Fastservicesector in beeld’ voor meer informatie.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.