Waar blijven de pannenkoeken-fastfoodconcepten?

13 februari 2018 – Niek Timmermans vraagt zich in deze blog af hoelang het nog duurt voordat hij, bijvoorbeeld op een station, een pannenkoek uit het vuistje kan eten.

Voor het brancheprofiel van pannenkoekenrestaurants, dat wij begin dit jaar publiceerde hebben we de markt van pannenkoekenrestaurants in ons land in beeld gebracht. De pannenkoek deed het goed in crisisperiode, de groei vlakt wat af maar zet naar verwachting wel door en er is een tweedeling in de markt tussen de alom bekende traditionele pannenkoekenrestaurants en de opkomende trendy pannenkoekenrestaurants. De grootste vraag waar ik echter mee blijf zitten is: waar blijft de pannenkoek als fastfoodproduct?

Internationaal heeft de crêpe zich wel reeds gemanifesteerd als fastfood product. Niet alleen op iedere straathoek in Frankrijk, maar ook in eigentijdse concepten als Roule Galette in Australië, Crêpeaffaire in de UK of Crêpeworks in Canada. Van Crêpeaffaire is de eerste vestiging in Nederland geopend in Haarlem. En wat te denken van ComCrêpe in Tokyo, die een van een crêpe een hoorntje vouwt, om dat te vullen met crème brulée? Japanse invloeden zijn ook te vinden bij Okonomiyaki, opgezet in Rotterdam door sterrenchef François Geurds, waar Japanse pannenkoeken de basis zijn. Een leuk concept, maar toch meer een fast-casual benadering dan echte fastfood.

Dat de pannenkoek zeer succesvol als fastfood product kan worden ingezet bewijst Pancakes on Tour al tientallen jaren met pannenkoeken op festivals. De pannenkoek heeft een eenvoudige en snelle bereiding (geen zeldzame koks nodig) en heeft maar een beperkte productieruimte nodig. Hij is eenvoudig te vullen met diverse ingrediënten om als gezonde snack of eenvoudige maaltijd verkocht te worden. Het past daarmee in het tijdsbeeld van gezond, snel, lokaal en authentiek. Bovendien is hij eenvoudig aan te passen aan dieetwensen als vegetarisch of zelfs gluten- of lactosevrij. Kortom: hoe lang moet het nog duren voor ik, bijvoorbeeld op het station, een pannenkoek kan halen?

Contact

Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com, telefonisch via 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.