Biologisch eten niet veiliger of gezonder

05-09-2012 – Biologisch voedsel is niet aantoonbaar gezonder, noch veiliger. Een Amerikaanse universiteit heeft hier onderzoek naar gedaan en helpt een aantal fabeltjes uit de wereld; de voedingswaarde (o.a. vitaminen en mineralen) van biologisch voedsel verschilt nauwelijks met die van industrieel geproduceerd voedsel.  Biologisch voedsel is niet veiliger dan industrieel geproduceerd voedsel en qua smaak is er geen onderscheid te maken.

Veel aannames en fabeltjes zijn via dit onderzoek uit de wereld geholpen. Ten eerste verschilt de voedingswaarde van biologisch voedsel nauwelijks met die van industrieel geproduceerd voedsel; er zitten niet meer mineralen en vitaminen in, en biologische melk bevat geen hogere concentratie eiwitten of vet. Ten tweede is erg geen bewijs dat biologisch voedsel veiliger is. De kans om bestrijdingsmiddelen aan te treffen is weliswaar 30 procent lager, de hoeveelheid pesticiden op de reguliere producten blijven echter onder het vastgestelde gezondheidslimiet.  Wel komt de E.coli-bacterie in biologisch varkensvlees een stuk vaker voor.

Er zijn echter ook resultaten gevonden die biologisch voedsel enigszins aanprijzen. In biologisch voedsel zit meer fosfor, dit is nodig voor het skelet en stofwisseling, echter komt het niet vaak voor dat hier een tekort aan is. Ook is het risico op resistente bacteriën ruim 30 procent lager. Daarnaast zijn er natuurlijk een hoop andere redenen om biologisch voedsel te kopen. Lees verder in het artikel van Horeca Entree.

 

Deze blog is geschreven door Peter Arends, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.