Beleving is gastenvermaak en gastenvermaak is marketing!

Bram Kosterink heeft bij Winecode in Den Haag gegeten waar de vrouwen in het gezelschap zelf hun kreeft mochten aanwijzen in de kreeftenbak. Een start van een goed gesprek aan tafel en met de bediening. Zelfs zo’n bekende kreeftenbak verhoogt het ‘belevingsgevoel’ en als je iets beleeft dan spreekt zich dat rond via mond-tot-mond en mouth-to-web reclame.

In de horeca heeft men het almaar over de beleving die centraal staat. Wat maakt beleving nou zo belangrijk en hoe kan dit bijdragen aan het succes van je restaurant?

Recent zijn we uit eten geweest bij het nieuwe restaurant Winecode in Den Haag. Op aanraden van vrienden en de goede recensies. Aangekomen bij het restaurant vielen de lege tafels ons op, toch vreemd voor een zaterdagavond dachten we. Omdat alles wat we gehoord hadden erop duidde dat we hier zeker lekker zouden gaan eten namen we de proef op de som.

Bij binnenkomst werden we vriendelijk ontvangen door de gastheer. Het nieuwe interieur is jong, stoer, ruig en oogt prettig voor ons twintigers. Na verschillende gesprekken met het personeel besloten we te kiezen voor het 4-gangen menu dat is gebaseerd op het nieuwste food concept; luxe producten in kleine porties voor betaalbare prijzen. Zo kon je bij elke gang kiezen tussen drie verschillende gerechtjes, twee voor € 8,50 en een gerecht voor € 11,50.

Twee van mijn tafelgenoten besloten als tussengerecht de kreeft te nemen en ook ik besloot dit te doen. De kreeftenbak in het restaurant was ons niet ontgaan. “Voorkeur voor een kreeft?” vroeg de gastheer, of we zelf even onze kreeft wilden uitzoeken voor ons gerecht. Gaaf, als een klein kind liepen de twee vrouwelijke tafelgenoten naar de bak om de mooiste kreeft uit te zoeken. Op een schaal werd deze nog even gepresenteerd voordat de kreeft bereid zou worden tot onze maaltijd.

Direct na de opname van de gerechten veranderden onze gesprekken. Er werd veel gesproken met het personeel en er hing een informele relaxte sfeer. De gastheren wisten door hun leuke actie met de kreeft de drempel weg te nemen tussen hen en de gasten. Beleving was hier het sleutelwoord. Een fantastisch gezellige avond waar de wijn rijkelijk vloeide en de fooi aan het eind van de avond toch hoger was dan normaal.

Het zijn de kleine dingen die bij kunnen dragen aan de beleving van je gast. Zelfs dus het uitzoeken van een kreeft, hetgeen toch al jaren gangbaar is in visrestaurants, geeft de gasten een gespreksonderwerp aan tafel en met de bediening. En zo zijn er natuurlijk tal van kleine dingen te bedenken waardoor je je gasten net dat beetje extra aandacht geeft waardoor de beleving stijgt en je avondje uit een “WOW” factor krijgt. Zorg dat je gasten aan tafel worden verrast en je zult zien dat dit zich doorpraat!

Beleving is gastenvermaak en gastenvermaak is marketing!

Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies

LinkedIn

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.