Beleven de toekomst voor discotheken?

23 juni 2017 – Marjolein van Spronsen over de teloorgang van discotheken. Een beetje ‘out of the box’ denken en mooie dingen gaan doen met je discotheek, zou weleens een oplossing kunnen zijn!

Recent hebben wij het brancheboekje ‘Discotheken en Clubs in beeld’ en daarbij een uitgave van horecatrends.com met inspiratie. Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer discotheken de deuren sluiten. Deels door het steeds groter wordend aanbod van festivals en een ander uitgave patroon van jongeren. Nou moet ik wel toegeven dat ik niet meer tot de doelgroep voor discotheken behoor, waardoor mijn waarneming misschien iets verkleurd is. Maar bij mijn dochters en hun vrienden constateer ik dat zij toch regelmatig clubs bezoeken. Jongeren zoeken de beat dus nog wel op tijdens het uitgaan. Dat zij daarbij meer willen beleven dan slechts ‘dansen’ is een tijdskenmerk. Ook bij het uit eten gaan wordt ‘beleven’ steeds belangrijker.

In Londen hebben wij op horecatrends de afgelopen maanden een aantal ‘Disney-achtige’ cocktailbars gespot, die de muziek, beleven en een cocktail of drankje drinken combineren. Enkele voorbeelden:

  • De pop-up ‘The Wonderland Bar’ is de plek waar de avonturen van Alice’s Adventures in Wonderland tot leven komen. Deze cocktailbar is gevestigd in hetzelfde gebouw waar een theaterprogramma, Alice’s Adventures Underground plaatsvindt. Er worden hier drankjes en cocktails binnen het thema gecreëerd.
  • De bar Mr Fogg’s werd in de zomer van 2013 geopend in Mayfair, Londen. Het is een ‘kopie’ van het echte huis van Jules Verne’s meest fameuze avonturier Phileas Fogg. Bij Mr. Fogg’s kunnen gasten alle wereldwonderen ondervinden zonder een stap buiten Londen te zetten. Het huis is verborgen in een smalle zijstraat van Berkeley Square.
  • The Bletchley, een nieuw cocktail bar concept geïnspireerd op het werk van Alan Turing (wiskundige) en fictieve spion Sherlock Holmes. Hier kun je met vrienden ‘Sherlock Holmes’ spelen én raadsels oplossen? The Bletchley is gevestigd in Chelsea, Londen. Ze maken hier een beetje gebruik van technieken van een escaperoom.
  • Bompas & Parr’s Beyond The Waterfall 2016 was een unieke en prikkelende beleving. Bedoeld als meest feestelijke en intrigerend avontuur in Londen afgelopen Kerst. Er werd een waar sprookje gecreëerd in het hart van Westfield in Londens luxueuze wijk, The Village. Gasten konden in bootjes over een 20 meter lange lagune varen – langs een echte waterval – alvorens zij aankwamen bij de kust. Aldaar begon de reis, zwervend langs Aladdin’s Cave gevuld met pilaren van edelstenen naar de verstopte cocktailgrot.

Als je kijkt op Youtube naar filmpjes over ‘Beyond the Waterfall’ zie je allemaal enthousiaste twintigers en dertigers die genieten van het samen iets beleven en een drankje doen. In één video werd het beschreven als de ‘grown up playground’. Misschien is het een idee om je eigen discotheek of club die minder goed loopt om te bouwen naar een thema en dit op een ‘Disney-achtige’ manier uit te voeren? Dit zou vooral in het Westen van Nederland best weleens succesvol kunnen zijn!

Daarnaast zijn bijzondere plekken zoals rooftops, strandtenten, mooie plekken in de natuur enzovoorts hot! Steeds vaker zien we dat rooftops het decor worden voor feesten. In verband met het geluidsoverlast zien we ook steeds vaker ‘silent’ disco’s, zoals bijvoorbeeld elke week op de rooftop van het Graham hotel in Georgetown, Washington. Misschien is beleven wel de sleutel tot het revitaliseren van de ouderwetse discotheek.

Contact

Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

 

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.