15 februari 2017 – Ik heb het geluk dat ik al jaren zeer regelmatig voor mijn werk in Rotterdam kom. Waarom geluk? Omdat er in deze stad veel spannends gebeurt in de horeca. Dit is onlosmakelijk verbonden met de ‘boost’ die vele nieuwe stadsontwikkelingen en gebouwen aan de stad hebben gegeven, vooral sinds 2013/2014. Er is ook een wezenlijk verschil met de periode daarvoor.
Jarenlang deden wij onderzoek naar de Meest Gastvrije Stad van Nederland. Een korte toelichting op gastvrijheidsbeleving:
“Gastvrijheid is een zintuiglijke en daarmee een subjectieve ervaring. We nemen veel bewust en onbewust waar en dit heeft een positieve of negatieve beïnvloeding op onze ervaring. Dat geldt natuurlijk ook voor de consument die in zijn vrije tijd een bezoek aan de stad brengt. Om er te winkelen, een hapje te gaan eten, een museum te bezoeken, of te genieten van de (meestal) historische binnenstad. Hoe positiever zijn ervaring, hoe groter de kans dat hij nog eens terugkomt. Hoe groter ook de kans dat hij iemand anders een bezoekje aan de stad aanraadt. Sommige van die factoren liggen buiten de invloedssfeer van destinatiemarketeers, bestuurders, ambtenaren, horecamedewerkers en bewoners. Maar op een groot aantal factoren die de uiteindelijke gastvrijheidsbeleving mede bepalen kunnen we gelukkig wel invloed uitoefenen.”
Architectuur is één van de aspecten die van invloed zijn op gastvrijheidsperceptie. Circa 5-6 jaar geleden beoordeelden de bezoekers van Rotterdam de stad nog met een 20e plek in de ranglijst van de 21 grootste steden van Nederland! Steden als Zoetermeer, Almere en Rotterdam, konden door het ontbreken van historische binnensteden de bezoekers nauwelijks bekoren.
Hier kwam langzaam verandering toen in 2013/2014 De Rotterdam en de Markthal hun deuren openden. Ook het nieuwe Centraal station kreeg veel aandacht en internationaal begon het steeds meer te gonzen dat de stad ‘hip & happening’ is. Wat architectuur al niet kan doen! Natuurlijk red je het daar niet mee. Goede citymarketing, samenwerking tussen vele partijen en een hardwerkend midden- en kleinbedrijf zijn hier ook debet aan. Ik vind het wel een prachtig voorbeeld van hoe mensen geïnspireerd kunnen raken, kansen gaan zien en meeliften op een positieve vibe. Het aantal overnachtingen is in vier jaar gestegen met 30% en de helft van het aantal verblijfstoeristen komt uit het buitenland. En het einde is nog niet in zicht. In 2015 openende het Timmerhuis in het centrum van de stad, de Coolsingel gaat op de kop en volgende maand begint de bouw van het Collectiegebouw Boijmans, dat in 2019 de deuren opent. Een gebouw met een uitstraling die mij doet denken aan de The Bean in Chicago, een eyecatcher in het Millennium Park waar jaarlijks nu bijna 5 miljoen bezoekers komen.
Ondanks deze ontwikkelingen is en blijft het hard werken. Mooie gebouwen vragen om goede invulling. Dit is een zoektocht en vraagt om visie. Een gebouw kan niet eindeloos teren op de reputatie van haar ‘mooie jasje’. De ziel is minstens zo belangrijk. Zo is de Markthal volop in het nieuws over de problemen rondom de leegstand, vertrekkende ondernemers, beperking in exploitatiemogelijkheden, hoge lasten en kou. Om dit op te lossen moeten mensen over hun eigen schaduw stappen, naar elkaar luisteren en een gemeenschappelijk belang centraal stellen. Dit vraagt om verantwoordelijkheid nemen en niet te veel leunen op de ander. Vanaf 11 maart tot en met 9 april staat er een groot reuzenrad naast de Markthal, maar dat zal niet voldoende zijn.
Ik ben benieuwd wat ik hier in 2018 ga beleven. Dat gastvrijheid het ‘leidmotief’ is, staat voor mij als een paal boven water…
Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.