Amerikanismen in onze horeca – iced coffee is life

25 februari 2021  een blog van Leonie van Spronsen over Iced Coffee, enorm populair in Amerika waar het zelfs tijdens een sneeuwstorm nog wordt afgehaald. Een begin van een blogserie over hetgeen overwaait uit Amerika en hoe enthousiast we hierover zijn in Nederland 

Amerikanismen in onze horeca – iced coffee is life 

De late jaren 90’, begin van de 2000’s waren het hoogtepunt van onze obsessie met de Amerikaanse cultuur, jongeren zongen mee met de Backstreet Boys en Britney, we juichden voor de Chicago Bulls en keken Friends en SATC. Grote Amerikaanse ketens als McDonalds, Burger King en KFC begonnen steeds zichtbaarder te worden in Nederland. Sindsdien is er een hoop gebeurd en bestaat het beeld dat de invloed van Amerika, haar cultuur en gewoonten minder groot is in Nederland. In deze blogseries ontdekken we of dat ook echt zo is? Welke horecagewoonten nemen wij over en welke zeker niet.  

Iced coffee, geen wereldschokkende drank meer in Nederland. Je kan het sowieso krijgen bij de grote Amerikaanse ketens zoals Starbucks & Dunkin maar Nederlandse koffie ketens blijven niet achter en een moderne koffiecorner draait er haar of zijn hand ook niet meer voor om. Daarbij hebben supermarkten ook een groot assortiment koude koffie opties. De conclusie zou dus kunnen zijn dat de iced coffee in navolging van de USA ook hier populair is. Toch ligt dat nog wel anders.  

For millennials in the USA is Iced coffee not a drink, it’s a lifestyle 

In de USA is iced coffee de drank voor millennials, google maar en je komt bergen artikelen en research tegen waar in wordt beredeneerd door marketing experts dat iced coffee DE drank van deze generatie is. Er zijn zelfs meerdere gekscherende artikelen, blogs en online quizzes die quotes gebruiken als Iced coffee is not a drink, it’s a lifestyle. Gen Z zou volgens Amerikaanse experts weer verder gaan en zich alleen nog maar op cold brew focussen, een koffie die niet warm wordt gemaakt.   

Nou hebben we dus in Nederland ook iced coffees en ook de cold brew wordt steeds vaker op de markt gebracht dus aan moeite om hier een succes van te maken geen gebrek. En toch.. het blijft hier voor de meesten een zomerdrankje, een alternatief voor koffie tijdens warme dagen. Het grootste voorbeeld hiervan zag ik afgelopen weekend toen ik eens keek in mijn uber eats app, daar kon ik (bij deze toch lente-achtige temperaturen) bij Starbucks 3 verschillende koude koffies bestellen. Toen ik een adres in New York intoetste om te zien wat daar het aanbod bij Starbucks was, vond ik een speciale koude koffie sectie met 30 verschillende koude koffies. 30! En dat is nog zonder frappucinos en iceteas, dit terwijl er op dat moment een enorme sneeuwstorm in New York gaande was. Die toewijding aan iced coffee kennen wij niet, en ik ben bang dat die er ook niet gaat komen. 

Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via LeonievanSpronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.  

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is 34 jaar actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche. 

Deze blog is geschreven door Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.