Allemaal van het vlees? No way…

31 december 2018 – Guido Verschoor blogt over vleesconsumptie of met name de niet-vleesconsumptie dat een ‘hot’ item is en  de gemoederen bezighoudt en nu ook richting de horeca steeds meer haar weg vindt. Hij heeft een boodschap op dit vlak voor horecabedrijven.

Allemaal van het vlees? No way…

Zomaar een paar berichten die in november, binnen 1 week (!) het nieuws haalden.

 • Bij officiële gelegenheden moet vegetarisch de norm worden
  • Gemeente Utrecht luncht voortaan vegetarisch
  •             Rel om ‘te vegetarische Allerhande’ is trending op Twitter
  •             Vegetarisch eten wordt de standaard op ministerie
  •             Advies: 80% groenten voor restaurants

Op één dag waren er zelfs twee tegenstrijdige berichten:

 • Vleesconsumptie al drie jaar gelijk. Uit onderzoek van Wageningen Economic Research blijkt dat Nederlanders het afgelopen jaar ongeveer 38 kilogram vlees per persoon aten. Dat is bijna 50% meer (!) dan het Voedingscentrum aanraadt. Deze cijfers komen overeen met het jaar daarvoor.
 • Nederlanders zijn iets gezonder gaan eten. Zo wordt er meer groente en fruit gegeten en minder vlees. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Kortom, vleesconsumptie of met name de niet-vleesconsumptie blijft een ‘hot’ item dat de gemoederen bezighoudt en nu ook richting de horeca steeds meer haar weg vindt. Ook gelezen in het nieuws dat restaurants wordt aangeraden vlees als bij- in plaats van hoofdgerecht te serveren. Dat bij overheden als eerste wordt ingezet op dit type ontwikkeling is vrij gangbaar, maar ook voor ambtenaren geldt dat een kroket op vrijdagmiddag nog steeds een traktatie is.

Voor horeca zie ik er op dit moment nog maar voor een select gezelschap op een beperkt aantal plekken echt markt voor (kijk naar Spirit in Rotterdam en Amsterdam). Natuurlijk zullen mensen op den duur veranderen en af en toe (met name thuis) wellicht een vegetarische maaltijd bereiden. Bij een bezoek een restaurant of cafetaria zijn echter de carpaccio, kogelbiefstuk, saté, kroket en frikandel zo ingebakken in ons systeem dat het een utopie is te denk dat binnen 10 jaar het gros van de horeca het assortiment verandert. Wel stoer dat Albert Heijn het aandurft om bij dé vlees (wild) traditie van het jaar (kerst) de focus te verleggen, maar ze zullen er geen euro minder door omzetten.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het goede ontwikkeling dat er aantrekkelijke alternatieven komen voor de geitenkaassalade en portobello. Ik vind alleen dat we ons niet gek moeten laten maken door, zoals altijd, de ‘overfocus’ op het niche segment dat het nieuws haalt. En dan roepen dat de hele sector op de schop moet. Dus mijn boodschap; niet te veel op de hype meewaaien, tenzij je publiek er om vraagt.. Leer van wat er in de markt gebeurt. Kijk naar de moedige poging van The Barn, een fastfoodconcept met duurzaamheid in iedere vezel van het concept, die z’n tijd ver vooruit was. Binnen ‘no time’ vier vestigingen op Triple A- locaties, maar vrij snel failliet (met gelukkig op 1 locatie een doorstart). Alles heeft tijd nodig….

Contact

Guido Verschoor, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via guidoverschoor@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.