14 januari 2021 – Leonie van Spronsen blogt over het bijzetten van alle zeilen waartoe de horeca is gedwongen tijdens deze, wederom verlengde, lockdown. Ze blogt over o.a. de Bbz, de bijstand voor zelfstandigen. Een voorziening voor gevestigde ondernemers in tijdelijke financiële problemen.
De persconferentie van 12 januari was een misschien verwachte maar desalniettemin enorme teleurstelling en het maakt duidelijk dat we ook in de horeca nog niet door de storm heen zijn. Desondanks zien wij een enorme creativiteit om ons heen van horecaondernemers, van boxen tot bezorgen, van samenwerkingen tot speciale arrangementen en online kookcursussen, het kan niet gek genoeg. Met de kerstdagen en Oud & Nieuw hebben we zelfs meerdere horecaondernemers gezien die ‘uitverkocht’ waren. Hartstikke goed en mooi maar voor sommigen slechts een doekje tegen het bloeden.
Want hoewel er een redelijk vangnet is vanuit onze regering, blijven de horecabedrijven toch zitten met een enorm gat in hun cash flow en worden de reserves van de ondernemingen zwaar aangetast. Het vangnet zal nu voor de meeste ondernemers wel bekend. De NOW om te zorgen dat uw personeel betaald wordt, belasting uitstel, de TVL om te zorgen dat u in ieder geval een deel van uw vaste lasten kan blijven betalen en de TOZO. Wat natuurlijk blijft steken is dat de ondernemer verder in al die maatregelen niet wordt meegenomen. Zij moeten voor zichzelf zorgen.
Er is maar een regeling die wat soelaas biedt. Maar het lijkt erop dat de ouderwetse Bbz door veel horecaondernemers nog niet als optie gezien wordt. De Bbz regeling, ook wel bekend als de bijstand voor zelfstandigen, heeft een voorziening voor gevestigde ondernemers in tijdelijke financiële problemen. De eisen om hier voor in aanmerking te komen zijn relatief simpel: het bedrijf moet na de tijdelijke problemen (horeca sluiting) weer levensvatbaar zijn, u moet minimaal 23,5 uur per week actief zijn in uw bedrijf en u kunt geen hulp meer krijgen van de bank en/of een borgstellingsfonds. Dit kan worden aangevraagd bij uw gemeente en afhankelijk van uw thuissituatie kan deze steun oplopen tot een 100% minimumloon vergoeding van 12 maanden. Dat is toch geld. En waarom zou u dat niet aanvragen? Het is tijd om alle zeilen bij te zetten, want wij willen allemaal niets liever dan weer van uw gastvrijheid genieten als dat weer kan en mag.
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.