Albert Heijn gaat uit dozen verkopen

24-10-2012 Albert Heijn (AH) gaat dozen in de schappen van de winkels zetten volgens een nieuw systeem dat grote buitenlandse supermarkten al gebruiken.

De verkoop uit dozen leidt volgens AH tot lagere kosten in de winkels en tot een potentieel hogere omzet. Dat maakte directeur merchandising Casper Meijer bekend op de jaarlijkse leveranciersdag van het bedrijf. Meijer zei er impliciet bij dat die uitnodiging geen vrijblijvend karakter heeft. “SRP (shelf ready packaging) is bij Albert Heijn een voorwaarde binnen het schap.”

Alleen de discounters Aldi en Lidl verkopen hun producten uit dozen in Nederland. Volgens Albert Heijn is dat niet te vergelijken met het systeem dat de marktleider gaat inzetten. De supermarktketen gaat een colloverpakking/besteleenheid gebruiken die in zijn geheel in het schap geplaatst kan worden, zonder individueel uitpakken of herverpakken. Grote internationale supermarktketens als Tesco en Sainsbury’s in Groot-Brittannië, Carrefour in Frankrijk en Rimi in Italië gebruiken de methode al langer.

Een ‘hogere productiviteit en meer omzet door een betere klantervaring’ is een voordeel van de verpakkingsmethode volgens Albert Heijn. Ook de merkherkenbaarheid en vindbaarheid zouden door de dozen verbeteren. AH profiteert daarnaast van een hogere efficiency in de logistieke keten en lagere kosten bij het vullen van de schappen, maar ook van minder derving en breuk.

Zowel in XL-winkels en in de gewone supermarkten wordt het nieuwe systeem doorgevoerd.
Alleen de vestigingen van AH to go blijven vooralsnog buiten de operatie. In principe wil Albert Heijn de dozen voor alle assortimentsgroepen gebruiken, ook diepvries en vers. De dozen worden gebruikt voor zowel het assortiment huismerkartikelen als voor de producten van merkartikelfabrikanten. Twee jaar heeft Albert Heijn uitgetrokken om de hele operatie uit te voeren.

Lees meer over dit bericht op Retailnews.nl
 

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.