AD friettest de nieuwe Michelin gids

9 juni 2016 – Bram Kosterink, adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over de ontwikkeling van de traditionele cafetaria richting de luxe haute friture soms zelfs geïnitieerd door chefs met Michelinsterren.

De ontwikkelingen op het gebied van de snackbar gaan als een sneltrein. Van de traditionele cafetaria met, frisdrank, softijs en milkshakes een gedateerd interieur (eikenhoutenbar, gele tegeltjes en ramen vol gekleurde stickers), naar luxe haute friture zaken met, cocktails, gin tonics en champagnes geserveerd door hipsters achter marmeren bars. Zo kennen we natuurlijk al Tante Nel in Rotterdam. Bekend van het frietje kaviaar. Maar ook de frieten van Bram Ladage aangevuld met ‘stews’ van Herman den Blijker bij Bram’s, Gourmet Frites. Allemaal maaltijden met als basis de culinaire frieten.

Als we nog even wachten hebben we straks een aparte sectie in de Michelingids met de ‘must visit’ haute friture’s van Nederland. Of de AD friettest als nieuwe Michelin gids!

Afgelopen maandag 6 juni opende Niven Kunz bekend van zijn sterrenrestaurant Niven in Rijswijk zijn eerste haute friture, Friet District in Den Haag. Het begin van een nieuwe trend, namelijk sterrenchefs met passie voor friet. Na Niven zal ook Sergio Herman nog in juni zijn nieuwe haute friture formule, ‘Frites Atelier Amsterdam’ openen in Den Haag. Met een snelle uitrol naar meer steden.

De chefs staan natuurlijk niet zelf te frituren maar verbinden nadrukkelijk hun naam aan de kwaliteit van de friet en de gerechten die je er kunt kopen. Daarnaast zijn ze nauw betrokken bij de ontwikkeling van het concept en het perfecte frietje.

Zelf ben ik absoluut niet vies van een lekker frietje en juich deze ontwikkeling dan ook hard toe! Ik ben echter wel benieuwd of deze ontwikkeling ook gaat aanslaan bij het grote publiek. Wil de massa een paar euro meer betalen voor top kwaliteit friet? Of blijven we massaal naar de snackbar om de hoek gaan?

Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies. Bram is te bereiken via e-mail op bramkosterink@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Deze blog is geschreven door een junior adviseur. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.